Workshop

Hoe werkt communicatie nu eigenlijk? Check de workshop!

Ken je dat … dat je een gesprek met een collega hebt en dat het lijkt alsof je totaal langs elkaar heen praat? Of dat je denkt dat je iets goed hebt uitgelegd aan je partner, zelfs een paar keer, en dat het niet door lijkt te komen? Misschien heb je weleens meegemaakt dat je in gesprek bent en dat je weerstand bij die ander ervaart. En dat het je niet lukt om die weerstand weg te nemen…

Maar dat ligt toch niet aan mij?

Natuurlijk niet! Nee, vast niet. In ieder geval niet alléén aan jou. Maar weet je wat nu zo leuk is? De oplossing voor al die vervelende situaties die hierboven beschreven staan, heb je voor een groot deel wel in eigen hand! Want communiceren doe je samen. Ook al zeg je niks, je hebt toch invloed op hoe de ander je communicatie oppakt. Hoe dat werkt?

Het Communicatiemodel

Nou, dat werkt dus als volgt: alles wat je waarneemt is in principe communicatie. Natuurlijk de woorden die je hoort, de non-verbale communicatie die je ziet, de geur, geluiden en sfeer van je omgeving. Dat alles bepaalt mede hoe jij iets interpreteert. En vervolgens gaat al die informatie door een soort interne wasstraat: je hersens filteren weg wat je niet nodig hebt (bijvoorbeeld het geluid van een vuilniswagen buiten, of het feit dat er iemand in de verte loopt), je hersens koppelen ook informatie aan je herinneringen en ervaringen en geven een bepaalde waarde mee aan de informatie die je ontvangt. Dus de ‘communicatie’ die jij ontvangt, gaat door al die radertjes voordat jij iets terug communiceert. Waarop jouw communicatie door de radertjes van de ander gaat, om jouw communicatie te interpreteren. Dit fenomeen wordt ook wel weergegeven in het ‘Communicatiemodel’.

En wat heb je hieraan?

Inzicht in het Communicatiemodel geeft je inzicht in hoe de wereld om ons heen bij ons binnen komt: hoe wij filteren, weglaten en interpreteren, om er vervolgens op te reageren. En dit interne proces gebeurt ook bij anderen om ons heen. En als je nu merkt dat je communicatie minder succesvol is, kun je navragen bij de ander bij welk radertje jouw communicatie nu vastloopt. Wat heeft de ander onthouden (en weggelaten), wat heeft die als meest belangrijk gezien (door de herinneringen en waarden die eraan gekoppeld worden), hoe interpreteert de ander jouw woorden? Wanneer je hier gerichter naar op zoek gaat en in kunt variëren, wordt je communicatie gegarandeerd meer succesvol.

Workshop!

Dus:

  • Zou je willen leren om effectiever te communiceren?
  • Wil je tools aangereikt krijgen die je kunt inzetten om de communicatie te veranderen/ te verbeteren?
  • Wil je weten hoe “communicatie” in jouw brein (en dat van anderen) werkt?

Schrijf je dan in voor deze workshop Effectief Communiceren! Je gaat inzichten opdoen en je zult datgene leren wat voor jou van belang is om jouw communicatie nog effectiever te laten verlopen. Na de workshop zal jij de tools gaan gebruiken (die je onbewust al kende) en nu nog bewuster gaan inzetten. Feedback geven en ontvangen, gesprekken met collega’s en in de privésfeer zullen vanaf nu anders gaan verlopen. Een stuk prettiger en effectiever. En zeg eens eerlijk: wie wil dat nou niet?

Lijkt dit je interessant? Check mijn Facebookpagina of geef je op via de mail of Contact. Heb je meteen iemand in gedachten bij het lezen van deze blog, iemand die je deze inzichten ook gunt? Stuur deze blog vooral even door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *