Uncategorized

Ritme

Heb jij dat nou ook? Dat door alle maatregelen rondom het Corona-virus je hele ritme naar de maan is? Mijn dagritme, mijn weekritme, het ligt allemaal overhoop. En niet alleen mijn ritme, ook die van al mijn huisgenoten: wederhelft moet thuiswerken, samen proberen we kinderen zoveel mogelijk steun, aandacht en thuisschool te bieden. Zelfs de hond is van slag de laatste twee weken: opeens zijn er hele dagen allerlei mensen thuis!

hartritme

Zoeken

Ieder voor zich zoekt een nieuw ritme in deze rare tijd. Ik zie het bij mijn kinderen heel duidelijk en merk het ook bij mezelf: we proberen de dag zo normaal mogelijk te houden en toch merk ik dat ik iets anders nodig heb. Mijn oudste kind doet het heel lekker op de thuisschool en bruist van de energie die hij met de lekkere weer fijn buiten kwijt kan. Mijn jongste vindt het een stuk minder makkelijk. Ze zoekt heel instinctief naar wat ze nodig heeft en behoefte aan heeft. Ik probeer haar hier zoveel mogelijk de ruimte te geven. Afgelopen vrijdag had ze een dip-dag. Na veel gemopper, gestamp en tranen, zocht ze haar eigen bubbel op: met een luisterboek van Harry Potter op haar oren maakte ze een puzzel van 1000 stukjes open. Even het volle hoofd leeg maken.

Ik vind het mooi om te zien hoe die kinderen dat nog zo mooi intuïtief kunnen doen: hun gevoel volgen. Als volwassene moet ik daar meer moeite voor doen. In mijn zoektocht naar een ritme wat voor mij fijn is, neem ik regelmatig even 10 minuten om bij mezelf te ontdekken wat ik op dat moment nodig heb. Of juist niet kan gebruiken. Ik ga met een warme kop thee in het zonnetje zitten, ik sluit mezelf even op op het toilet, of ik ga even op bed rustig ademen. Dat zijn dingen die mij helpen in weer voelen wat ik nodig heb op in het goede ritme te komen.

Geen ritmegevoel?

Maar wat als je nou geen ritmegevoel hebt? Wat als het aanvoelen van wat je wel of echt niet kunt gebruiken nog niet zo makkelijk is. Soms word je overspoeld door je gevoelens: irritatie, frustratie, boosheid, onzekerheid, verdriet, noem ze maar op. Ze passeren allemaal de revue!

Gekke poppetjes
Je zou er gek van worden…

Zonder gevoel bij je eigen ritme zullen deze emoties je steeds vaker en heftiger overspoelen. Je merkt dat je gaat snauwen tegen je kinderen, je geduld verliest, en dat jij en je partner steeds meer op elkaar lopen te vitten. Of elkaar juist steeds meer ontwijkt. En daar wordt niemand blij van.

Dus ga je op zoek naar een ritme wat wel bij jou past! Want dit gaat nog wel even duren. Vanavond is er weer een persconferentie (bijkomstigheid van deze situatie: mijn kinderen kennen ondertussen wel Mark Rutte, het woord ‘persconferentie’ en wat het gebarentaal gebaar voor ‘hamsteren’ is), daarin zal vast worden aangekondigd dat de huidige maatregelen worden verlengd. We zitten dus nog wel een tijdje op elkaars lip, om het maar zo te zeggen.

Begin bij het begin

En het begin is: wat voel jij nu, waar heb je last, en: wat heb je nodig? We proberen nu alle rollen tegelijk te spelen: die van moeder, leerkracht, werknemer (of werkgever), partner, dochter, vriendin, etc. En ergens onderaan ben je ook nog jezelf. Maar waarschijnlijk heb je nu weinig tijd meer voor die rol. En dat is juist de rol die we heel snel naar voren moeten halen!

Tip 1: zorg voor 20 tot 30 minuten alleen-tijd (maakt niet uit waar, als je maar even ongestoord met jezelf kunt zijn). Ga nu eens op je ademhaling letten. Ben bewust van hoe snel je ademt, van waaruit (borst of buik) je ademt, en probeer je ademhaling heel bewust wat lager te laten zakken en wat rustiger te maken. Focussen op je ademhaling haalt je even uit je hoofd, zodat je gevoel wat meer ruimte krijtgt.

Tip 2: als alles mogelijk was: wat zou je dan nu als eerst willen doen, geven of krijgen? En wat zou dat jou brengen? Welk gevoel zou je daarvan krijgen? Grote kans dat dat hetgene is wat je nu het meeste mist en je het meeste nodig hebt.

En na dit begin?

Daar vertel ik meer over in mijn updates. Wil je meer weten, wil je weer gevoel krijgen voor jouw eigen ritme?

Schrijf je dan in voor mijn updates. Je krijgt er nu meteen een e-book bij dat je hier ook bij kan helpen.

Vind je dit e-book best aardig, maar wel te weinig? Of te langzaam? Neem dan contact met op voor een gratis adviesgesprek. Wie weet is mijn 1-op-1 traject precies datgene wat jou nu verder gaat brengen!

Sharing is caring

Ken je iemand die ook op zoek is naar een nieuw ritme in deze dagen? Deel dit bericht dan vooral, maakt niet uit op welke manier of welke platforms.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *