NLP

NLP in actie: alsof ik een flipperkast ben

Soms … soms vind ik het zijn van (beginnend) zelfstandig ondernemer best moeilijk en helemaal niet leuk. Dat is meestal op de momenten dat ik naar mijn eigen bankrekening kijk en zie dat ik niet eens de maandelijkse afschrijving van de sportschool kan betalen. Vanochtend had ik zo’n moment, zo’n moment dat ik het gewoon even helemaal niet leuk meer vind. Herken je dat? Ik neem je mee in mijn binnenwereld: een wereld van emoties, geflipper en NLP.

Mijn binnenwereld

Mijn zoon moet nu toch echt een nieuwe winterjas, zijn oude past gewoon niet meer. En Sinterklaas komt eraan, daarna nog kerst, een weekje weg en een paar verjaardagen. Ik zie een leuke winterjas voor mijn zoon en een paar leuke kado’s voor anderen. Op dat moment realiseer ik me weer dat ik dat van mijn eigen geld niet kan betalen. Mijn interne flipperkast gaat aan en de bal schiet het veld in:

NLP Communicatiemodel
  • [ping] mijn waarden & overtuigingen van zelfstandigheid en zelfredzaam: ik moet mijn eigen geld kunnen verdienen en kunnen zorgen voor mijn gezin;
  • [ping] de herinnering aan hoe mijn ouders vroeger ieder dubbeltje om moesten draaien voordat er iets werd aangeschaft, want dat was verstandig;
  • [ping] mijn kinesthetische meta-programma wat mijn gevoel en belevenis van een situatie zoveel impact meegeeft.

Dit traject door mijn eigen filters neemt slechts enkele seconden in beslag: ping – ping – ping gaat het van binnen. Als in een flipperkast schieten de emoties en gedachten door mijn lijf. En het flippert nog even door:

  • [ping] In mijn interne voorstelling wordt het toch nooit echt iets met mijn bedrijf GroeiStof, wordt het (en daarmee ik?) nooit volwassen, zelfstandig en zelfvoorzienend.
  • [ping] Mijn stemming daalt tot beneden het vriespunt: ik voel me verdrietig, mislukt, wanhopig en klein.
  • [ping] Mijn lijf (fysiologie) zakt ineen: ik zit onderuit op mijn stoel achter de laptop, schouders hangen naar beneden, de spanning kruipt in mijn nek, het is een mistroostig gezicht (gelukkig was ik alleen vanochtend).

Zo: in minder dan een minuut ben ik het hele NLP Communicatiemodel door geflipperd.

Hoe kennis van NLP mij helpt de flipperkast uit te zetten

Gelukkig heb ik redelijk wat geleerd door mijn opleidingen en trainingen op het gebied van o.a. NLP de afgelopen jaren: het is prima om me even zo verdrietig en mistroostig te voelen. En dan weer door. Onderdelen zoals de NLP Vooronderstellingen helpen mij als positieve, activerende uitgangsprincipes. Om mezelf mee onder de kont te schoppen, als het ware. Deze drie helpen me dan:

“Iedereen heeft alle hulpbronnen al in zich om het gewenste resultaat te bereiken”

“Er bestaat geen mislukking, alleen feedback”

“Iedereen heeft de leiding over zijn geest en daarom over zijn resultaten”

En dan is het aan MIJ wat ik ermee doe: blijf ik hierin hangen (en ga ik op zoek naar pepernoten, chocola en Netflix, waarmee ik dag zeg tegen een enigszins productieve dag). Of durf ik naar mezelf te kijken, te zien waar dit gevoel vandaan komt en het daardoor minder erg te laten voelen? Ik heb hierin een keuze, ik ben geen slachtoffer van mijn emoties. En dat is zo fijn om te realiseren!

Ik koos vanochtend voor het laatste: ik ga die interne flipperkast eens goed bekijken: wat gebeurde er nu in mij en waar komt dat door? Door dingen in rust te bekijken, te benoemen en een plek te geven, verdwijnt bij mij het verdrietige gevoel en kom ik uit mijn slachtoffergevoel. En het levert me nog een blog op ook. Dat alles in nog geen 30 minuten.

GroeiStof en groeipijnen

GroeiStof”, velen vinden het een hele goede naam. Ikzelf ook. Maar ik had me een jaar geleden niet gerealiseerd dat dit bedrijf ook aan mij zoveel stof om te groeien zou geven. Hier ben ik ontzettend dankbaar voor, ondanks de groeipijnen, en ervaar het nog steeds als een van mijn beste beslissingen ooit. Ik en mijn GroeiStof, wij komen er wel!

Vind jij iets van herkenning in de flipperkast die ik hierboven beschreef? Wat zet jouw flipperkast aan en hoe reageer jij daarop? Laat je je meevoeren door het lawaai en geflits het putje in, ga je heel hard lopen duwen en trekken aan die flipperkast, neem je een stapje terug om er in rust naar te kijken? Of heb je de uit-knop van jouw eigen flipperkast al gevonden? En waar zit die dan? Ik ben benieuwd. Ik zie graag je reactie tegemoet, via mail (info@groeistof.nl) of contact. Of plaats hieronder een berichtje.

Voor meer NLP Vooronderstellingen klik door naar deze site van de MindAcademy. Of kijk dit filmpje van Op Koers.

Ter geruststelling: de bovenstaande flipperkast gaat niet zo vaak aan, gelukkig. En ik kan me meestal prima zetten over het feit dat wij samen hebben gekozen dat ik als zzp’er werk aan mijn droom, met allerlei gevolgen van dien. We hebben nog steeds een huis, eten, leuke dingen en de Sint zal ons huis niet over slaan. GroeiStof zelf groeit, het is alleen ikzelf die soms wat te ongeduldig is… Daar heeft NLP dan ook weer een techniek voor 😁.

Een gedachte over “NLP in actie: alsof ik een flipperkast ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *