Uncategorized

Leiderschap

OPLADEN – Weet je wat ik heb gedaan in augustus? Helemaal niks! Nou, dat is niet echt waar… Laat ik het anders zeggen: ik heb mijn bedrijf een maand op slot gedaan en extreem weinig gewerkt. Wat ik vooral heel erg heb gedaan, is dingen die ik zelf wilde doen. Dingen die ik heel erg fijn vind, die mij blij maken, of gelukkig, of rustig en relaxt. Ik kan een heel aantal van die dingen opnoemen: vakantie, tijd met mijn gezin, tijd alleen, naar het strand, voetjes in de zee, mooie schelpen zoeken, lekker eten, spelletjes doen met mijn kids, quality time met mijn lief, boeken lezen, muziek luisteren, met mijn hond wandelen, etc. Kortom: ik heb in augustus de bewuste keuze gemaakt om mijn eigen batterij op te laden, zodat ik er nu weer lekker tegenaan kan! Dat is voor mij ‘persoonlijk leiderschap’.

“September is the new january”

Ik zag vorig jaar al deze uitspraak voorbij komen en ik vind ‘m wel fijn. Vaak zien we januari als een schone lei, als een uitgelezen moment om te beginnen of stoppen met dingen. Wat betekent dat we dat beginnen of stoppen dus ook vaak (onbewust) uitstellen tot januari. Want januari heeft meer ‘momentum’. En dat is zonde! Want waarom kun je niet in september het ‘schone lei gevoel’ hebben en beginnen (of stoppen) met iets? Ook september heeft wel iets magisch, vind ik. Het is vaak het begin van de herfst (een van mijn favoriete seizoenen), je hebt nog een derde van het jaar voor de boeg, een nieuw schooljaar begint en je kunt naar een soort deadline (31 december) toe werken.

Even stoppen … En weer beginnen!

En je kunt nog zo ontzettend veel doen in de rest van dit jaar. Vandaag is het 17 september. Dat betekent dat je nog 2,5 maand hebt voor het jaar is afgelopen. Nog 105 dagen tot het einde van het jaar. En dat is behoorlijk veel tijd om te doen wat je weet dat je moet doen. En dat is voor iedereen anders. Voor sommigen is het actie ondernemen, voor anderen is het juist stoppen, voor weer andere is het juist tijd van onderzoeken of ervaren. Dit beseffen voor jezelf en daar iets mee doen, is voor mij onderdeel van persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap

Heel bewust beslissing nemen en acties doen vanuit jezelf, dat is voor mij persoonlijk leiderschap. Ik neem de leiding over wie ik ben, hoe ik mij gedraag en wat ik doe. Heel vaak heb ik het gevoel gehad dat het leven me overkwam, dat ik meeging op de stroming en gekabbel van de waan van de dag. En dat is ook niet zo moeilijk: heel veel tijd is al ingepland en vastgelegd. Je kunt, als het ware, de tijdsblokken in je agenda zien: opstaan – kinderen naar school – werken – kinderen ophalen BSO – eten maken – huiswerk begeleiden – sporten – huishouden doen – boodschappen doen. Je kent ze wel.

Het is heel verleidelijk om je in dat ritme van je drukke leven mee te laten sleuren, als een willoos badeendje. Maar na een eindje merk je dat je daar ontevreden van wordt. Ken je dat? Dan word je knorrig, kortaf, weinig energie, plof je ’s avonds op de bank, je hebt niks leuks meer te melden, je hebt een gevoel van nutteloosheid en saaiheid. Je leven ziet er een beetje beige uit. Niet sprankelend wit, niet zonnig geel, maar een beetje viezig beige…

Of niet …

Ja, of niet dus! Ik heb zelf een HEKEL aan beige (net zoals aan coltruien, maar dat is een ander verhaal). En ik ben vaak genoeg beige geweest in mijn leven, waarover ik me dan ook weer extra ongelukkig kon gaan zitten voelen, daar op die bank. Met een zak chips. En een film op Netflix. Of onder een dekentje (zie je het plaatje al voor je?).

Is dit leiderschap?

In plaats daarvan heb ik het initiatief in mijn leven genomen. Ik heb persoonlijk leiderschap getoond (ta-da!). Ik heb (net als vorig jaar) een plannetje voor mezelf gemaakt voor de komende vier maanden: september is my new january! En dat is geen Word-document van 17 pagina’s, ook geen Excel-bestand met kleurige grafieken en draaitabellen, maar dat is een simpel blaadje met mijn 3 focuspunten voor de rest van dit jaar. Dit zijn 3 dingen die voor mij, nu, heel belangrijk zijn. Dit is mijn eigen lijstje, hierover heb ik mijn leiderschap te nemen.

Mijn eigen 3 focuspunten

En nu jij!

Hoe zit dat met jou? Heb jij ook een paar dingen waarvan je voelt dat ze heel belangrijk zijn om aan te werken de komende tijd? En heb je die dan al eens opgeschreven, of dwarrelen ze nog steeds rond in je hoofd en begin je er nog niet aan?

Laat het me weten! Ik zou het super vinden als jij jouw lijstje ook maakt: schrijf het op, maak het tastbaar, ben er bewust van. En als je het met me wilt delen, zou dat nog fijner zijn! Dan kunnen we elkaar ondersteunen als we het eventjes nodig hebben.

PS: je weet het wellicht al, maar ik heb een leuke update (ongeveer iedere 4 weken) waar je je voor in kunt schrijven.

PPS: Mocht je nou echt je leiderschap willen pakken, check dan het coachtraject “IK versie 2.0”!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *