Ikversie2.0

Gedoe zit onder de streep

Aan de buitenkant had ik het allemaal goed voor elkaar: leuke partner, 2 gezonde & gezellige kinderen, mooi huisje en een meer dan prima baan. Ik had allemaal fijne mensen om me heen, deed leuke dingen, ging lekker naar Italië op vakantie en had sinds de jongste ook naar de basisschool ging zelfs 1 ochtend in de week geheel voor mezelf. En toch was er gedoe…

Binnenkant en buitenkant

Dat gedoe, dat zag je niet aan de buitenkant. Net zoals je van een ijsberg maar een heel klein stukje boven het water uit ziet steken, zie je ook maar een heel klein stukje van mensen van buitenaf. Onder de waterlijn, onder die streep, daar zit nu vaak het gedoe.

IJsberg geeft aan klein deel boven water, groot deel onzichtbaar onder water.
Een ijsberg: het grootste deel zit onder de streep.

En dat gedoe hoeft lang niet altijd groots en meeslepend te zijn, hoor. Vaak is dat gedoe als een walvis die onder water zijn rug regelmatig krabt aan de ijsberg: het schuurt, het kraakt een beetje en het schraapt iets van de essentie van de ijsberg af. Zo was mijn gedoe ook: niet groots en meeslepend, maar regelmatig zachtjes schurend. En dat schuren bij mij onder het wateroppervlak was ook geen walvis. Het was een gevoel van ‘is dit het nou?’, ‘wat wil ik nu met het volgende deel van mijn leven doen?’, ‘dingen die ik vroeger leuk vond, vind ik nu niet meer zo leuk’, ‘ik voel geen uitdaging meer in mijn baan’, ‘waar krijg ik tegenwoordig nou energie van?’.

Babybubbel

Jarenlang zat ik in een soort ‘babybubbel’: gedurende een jaar of 6 had heel veel in het teken gestaan van mijn kinderen. Eerst zwanger worden en zijn, dan leren hoe het leven met een baby gaat (de gebroken nachten, allerlei kinderziektes, ritmes die niet echt aansluiten op wat je zelf in gedachten had), alles wordt aangepast op het hebben, verzorgen en opvoeden van je kind. Na 2,5 jaar kwam baby #2, dus gingen we door in dezelfde bubbel. En pas toen mijn jongste ook naar de basisschool ging, nam ik echt wat tijd voor mezelf.

Door die ene vrije ochtend in de week die echt voor mezelf was (geen werk, geen kind, wel was en huishouden genoeg), kwam ik erachter dat ik de dingen die ik voorheen leuk vond en blij van werd niet meer pasten. Ojee, wat nu? Aan de buitenkant was alles prima in orde, maar van binnen voelde het meer als een vreemde chaos. Mijn gedoe zat onder de streep.

Onder de streep tussen de buitenkant en de binnenkant. Onder de streep tussen de ratio en de emotie. Want we hadden vanalles in goed overleg gepland, afgesproken en geregeld. En toch had ik een enorme ontevredenheid in me, die soms uitsloeg naar onzekerheid en soms naar boosheid. Na een tijdje kwam ik tot de conclusie: ergens tussen de luiers, flesje, Duplo en zwemles was ik mezelf kwijtgeraakt. Ik was niet meer de persoon die ik 6 jaar eerder was. Maar wie dan wel?

IK

Heel dapper nam ik het besluit om weer eens echt iets voor mezelf te doen en op onderzoek uit te gaan: wie ben IK nu, wat vind IK nu leuk, wat heb IK nodig? Het mocht weer eens wat vaker alleen over MIJ gaan. Wat was dat fijn, zeg! Ik ontdekte, met vallen en opstaan, dat ik onbewust hele nieuwe kwaliteiten en interesses had ontwikkeld. Of misschien waren het talenten die al die tijd onder de streep hadden gezet en naar boven kwamen?

Getekende rennende vrouw: ik kom in actie!
Kom jij ook in actie?

Over die reis en mijn ontdekkingen ga ik het de volgende keer hebben. Voor nu ben ik benieuwd of jij je herkend in dit verhaal? Of dit herkent bij iemand in je omgeving? Voor die mensen heb ik namelijk een coachingstraject ontwikkeld. Net zoals ik heerlijk (en soms confronterend) geholpen ben door andere, help ik met dit traject nu vrouwen die in die onbestendige fase zitten. Die fase van: ik merk dat dit niet genoeg meer is, maar wat dan wel? De fase van: nu heb ik eindelijk wat tijd en merk ik dat ik niet meer weet wat ik leuk vind. Die fase van: ik wil nu ook weer eens voor mezelf zorgen i.p.v. alleen maar voor mijn kinderen.

Coachingstraject “IK versie 2.0”

Voor vrouwen die tegen dit soort gedachten en frustraties aanlopen is er het nieuwe 1-op-1 traject “IK versie 2.0”. Omdat het zo nieuw is, doe ik dit traject de eerste 3 keer als een pilot. Dit betekent dat er nog behoorlijk wat flexibiliteit in de opbouw en inhoud zit die ik samen met jou wil finetunen. Het pilot traject heeft een gereduceerd tarief in ruil voor jouw volle inzet, eerlijke feedback en (bij goed resultaat) een fijne recensie van jouw kant. Ben je geïnteresseerd, laat het me dan hier weten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor een kort kennismakingsgesprek. Want je hoeft het niet allemaal alleen te doen: samen kom je verder.

PS: de term “gedoe zit onder de streep” heb ik geleend uit het boekje ‘Gedoe op tafel’. Hierin wordt beschreven hoe je in organisatie het gedoe onder de streep (ook wel ‘de onderstroom’ genoemd) naar boven kunt halen. Wil je het boekje ‘Gedoe op tafel’ zelf lezen? Je kunt ‘m o.a. hier bij Managementboek.nl bestellen (affiliate link).

2 gedachten over “Gedoe zit onder de streep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *