Uncategorized

Focus houden

Vol goede moed zet ik mezelf aan mijn tijdelijke thuiswerkplek op zolder achter mijn laptop: tijd om weer aan de slag te gaan! Dan piept mijn telefoon: een Facebookbericht. Even kijken: hmm, oninteressant Facebook berichtje. Oké, focus: wat ging ik ook alweer doen?

Externe en interne afleidingen

Ik moest er altijd wel wat moeite voor doen: focus krijgen en houden op wat ik moest doen. Hoe jaloers ik was op collega’s die echt urenlang gefocust aan het werk waren. Niet enorm afgeleid als er een telefoontje tussendoor kwam, of iemand aan hun bureau die iets kwam vragen. Daarna gingen ze weer met hetzelfde (schijnbare) gemak verder met waar ze mee bezig waren.

Hoe anders is het bij mij: ik hoor en zie veel van wat er om me heen gebeurt. En dat is super handig en fijn als trainer voor een groep of wanneer ik individueel met iemand werk in een 1-op-1 traject. Maar minder handig wanneer je in een drukkere omgeving zit, of wanneer ik achter mijn laptop met iets substantieels aan de slag moet.

Radertjes in een hoofd
De radertjes in je hoofd gaan soms maar door

En het zijn niet alleen externe dingen, dingen die in mijn omgeving gebeuren, die me afleiden. Het zijn niet alleen de mensen, dingen of gebeurtenissen om mij heen. Ik ben ook erg goed in mezelf afleiden, gewoon in mijn eigen hoofd. Associatief denken: ook een enorm goede kwaliteit van mij als trainer en coach van mensen, maar minder handig op het gebied van focus achter een laptop.

Focus krijgen en ook houden

Wat helpt mij om mijn focus te krijgen en te houden? Grofweg vier dingen:

  • Een fijne plek om te werken
  • Planning maken en timeboxen
  • Visueel maken
  • Uitspreken

Het begint met een fijne plek om te werken. Wat is dan ‘fijn’?  Dat is voor iedereen weer anders. Voor mij is dat een plek die lekker aanvoelt, die rustig is (qua externe prikkels) en waar ik genoeg licht heb (visueel ingesteld, dus licht is voor mij belangrijk). Voor jou kan dat weer heel anders zijn, weet jij wat je nodig hebt om een plek ‘fijn’ te laten zijn voor jou?

Vervolgens zorg ik ervoor dat ik een planning heb (zowel een weekplanning als een dagplanning) en die ‘timebox’ ik. Dat betekent dat ik eerst een overzicht maak van wat ik die week moet doen (dingen op de langere termijn gaan ergens op een algemene lijst) en wat ik daarvan vandaag moet en kan doen. Die dingen ga ik verdelen in tijd: ik schat in hoeveel tijd ik voor iedere taak nodig heb en kijk naar hoeveel tijd ik die dag realistisch beschikbaar heb. Vooral in deze tijd van iedereen thuiswerken en de kinderen met thuisschool, is dat afstemmen van je eigen verwachting (en die van je collega’s en/ of baas) op de daadwerkelijk beschikbare tijd nog belangrijker dan anders!

Mindmap voorbeeld
Mindmap structuur

Die planning maak ik visueel. Ik ben erg visueel ingesteld, dus mijn planning uittekenen helpt mij overzicht krijgen. Ook heeft iedere soort werk bij mij een eigen kleur: zo heeft training geven de kleur geel, is marketing oranje, groen gebruik voor het ontwikkelen van nieuw materiaal en is mijn business coach blauw. Tot slot spreek ik hardop uit welke taak ik ga doen, voordat ik ermee aan de slag ga. Klinkt misschien wat raar (en zou ik ook minder snel doen in een overvolle kantoortuin), maar het helpt mij wel om het zelf te horen.

Technieken

Er zijn allerlei manieren om deze stappen in focus krijgen en houden te ondersteunen. Bij het timeboxen is de Pomodoro-techniek een hele bekende manier om je tijd in te delen. Deze techniek gaat uit van een tijdvak van 25 minuten waarin je je optimaal kunt focussen. Er zijn ook verschillende (gratis) apps beschikbaar die je hierbij helpen (zoals Forest, Pomodoro Timer of Productivity Challenge Timer).

Om je planning visueel te maken, kun je gaan mindmappen. Dit is een speelse, creatieve manier om je informatie te ordenen. Vind je tabellen en grafieken fijner? Ga dan lekker in Excel aan de slag of in Word met afvinkvakjes. Maak je planning op de manier die het beste bij jou past!

En nu?

Ga eens proberen hoe deze tips voor jou werken. En deel vooral je ervaringen met me! Heb je andere tips die jou helpen met focus, die zijn ook meer dan welkom. Deel deze blog vooral. Als je meer tips wilt, kun je je inschrijven voor mijn 2-wekelijkse e-mail updates, zo blijf je altijd op de hoogte. Ook kun je je inschrijven voor mijn e-book met 5 gouden tips om jouw eigen richting te vinden.

Is dit nog niet genoeg voor je? Dan kun je ook nog contact met me opnemen om het eens te hebben over mijn 1-op-1 traject waarin we samen aan de slag gaan om jouw persoonlijke leiderschap weer even een boost te geven! Ik ben er klaar voor, jij ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *