Uncategorized

Eerst geloven, dan zien

We kennen allemaal de uitdrukking “Eerst zien, dan geloven”. Een uitdrukking die laat zien dat we ons niet zomaar van alles wijs laten maken. We willen eerst bewijs zien, voordat we iets voor waar aannemen. Vaak is dit een uitstekende en rationele benadering: zo wil je een andere auto eerst zien (en proefrijden) voordat je gelooft dat deze in orde is . Maar net zo vaak (en dan in andere situaties) kan deze uitdrukking beter omgedraaid worden: “eerst geloven, dan zien”…

Voelen

Veel dingen geloven we wel, ook al zien we ze niet meteen. Denk aan liefde, zwaartekracht, aantrekkingskracht of ontwikkeling. En nog meer dingen voelen we vooral, voordat we überhaupt geloven of zien, zoals de liefde voor je (ongeboren) kind, blijheid, geluk, of boosheid en irritatie. En dat voelen, dat is super belangrijk bij het fenomeen geloven. Ook bij het zien, trouwens.

Voorbeeldje 1: als jij ’s ochtends chagrijnig je bed uit komt (slecht geslapen, zorgen gemaakt, een mug in je slaapkamer, te dunne deken, snurkende partner, hormonen, noem maar op) en je doet je gordijnen open: wat zie je dan als je de straat in kijkt? Al die bladeren op de straat, die k*tvogels hebben weer je auto onder gescheten, die asociale buurman heeft zijn container PRECIES voor jouw auto gezet, en die stomme overbuurjongen heeft weer bezoek met zo’n leenscooter die dwars over de stoep staat.

Regenachtig, donker uitzicht

Voorbeeldje 2: als jij ’s ochtends lekker opgewekt en uitgerust uit je bed komt (want je hebt heerlijk de hele nacht door kunnen slapen, je had lekker je 4-seizoenendekbed over je heen, of het weer eens super gezellig gehad met je partner, ik noem maar wat) en je doet je gordijnen open: wat zie je dan als je de straat in kijkt? De schitterende herfstkleuren in de bladeren aan de bomen en op straat, je mag weer lekker met je auto door de wasstraat (of lekker zelf met die hogedrukspuit aan de slag: en garde!), de container van de buurman herinnert je op tijd dat je jouw container nog even buiten moet zetten, en (hoe schattig) de overbuurjongen heeft zijn vriendinnetje weer op bezoek, oh die jonge verliefdheid….

Zonnig, groen uitzicht

Hoe jij je voelt, heeft een enorme impact op hoe jij naar de wereld (en mensen) om je heen kijkt. Maar niet alleen naar de wereld om je heen, ook hoe je naar jezelf kijkt.

Jij ziet, jij ziet, wat ik niet zie

Iedereen kijkt door eigen ogen en met een eigen referentiekader naar de wereld om zich heen. En naar zichzelf. Niemand kijkt (en voelt, en gelooft) precies 100% hetzelfde, iedereen heeft zijn eigen waarheid. Ook hoe wij naar onszelf kijken en wat we daarbij voelen, wordt enorm beïnvloed door ons eigen referentiekader en gevoel. Wanneer jij je niet zo blij voelt, zul je vooral de vervelende dingen aan jezelf opmerken. Wanneer jij je juist heel lekker voelt, zul je dan ook meer positieve en leuke dingen van jezelf zien. Klinkt aannemelijk, toch?

Dus wat doe je wanneer je er even doorheen zit? Wanneer je je gewoon even heel erg klote voelt, en chagrijnig, en dik, en lelijk, en saai, en stom, en niks lukt er, iedereen is stom en het weer is ook ruk! Wat doe jij, als jij in zo’n bui zit? Geloof jij je gevoel en zie je de wereld door zo’n grauwe, chagrijnige bril? Of ga je op zoek naar iets (of iemand) die jou een beter gevoel kan geven? Naar iemand die iets anders aan jou ziet dan jij op dat moment doet?

Gereedschap

Wie of wat gebruik jij als gereedschap om jouw humeur (en daarmee je gevoel en kijk op de hele wereld om je heen) een beetje op te krikken? Sommige mensen grijpen naar verdovende middelen of suikers. Zou ik niet aanraden: is heel ongezond, duur en je wordt er nog ongelukkiger van!

Sommige mensen grijpen dan naar hun favoriete muziek (Rammstein of Bach, wat jij lekker vindt), of kijken leuke filmpjes (kattenfilmpjes, Bananasplit, je favoriete cabaretier, of Monty Python). Anderen gaan naar buiten, de natuur in, of gaan sporten (zweet het chagrijn er maar uit!), en weer anderen zoeken het gezelschap op van mensen waarbij ze zich fijn vinden.

blije dame in de sneeuw

Je ziet, er zijn keuzes genoeg en voor ieder wat wils. Heb jij jouw gereedschap al gevonden? Wie of wat helpt jou uit zo’n mistroostige bui? Tip van de week: is dit een mens? Laat die favoriete mens eens weten hoe fijn je hem of haar vindt! Stuur een lief berichtje, een kaart of breng een kadootje. Koester jouw gereedschap en gebruik ze in jouw donkere dagen, maakt niet uit of die voor Kerst zijn of met Pinksteren. Weten wat jou verder helpt, is altijd waardevol!

Wat is jouw gereedschap wanneer jij je zo voelt? Laat het even weten, want ik ben heel benieuwd. Mocht je hier nog niet uit zijn, of wat hulp kunnen gebruiken bij het uitzoeken van jouw gereedschap, ik kan je helpen. Neem even contact met me op (info@groeistof.nl of via Contact).

PS: dat muziek goed voor je algehele gesteldheid is, is in binnen- en buitenland onderzocht en onderschreven, kijk maar: filmpje Vanessa van Edwards, filmpje Erik Scherder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *