Energie

De tweede helft

Voor het zuidelijke deel van Nederland zit de zomervakantie er alweer bijna op. Dat zie je ook om je heen: de straten vullen zich weer met auto’s, met of zonder koffer nog op het dak. Je hoort weer kinderen in de wijk spelen en auto’s ’s ochtends vroeg vertrekken, op weg naar het werk (nog fijn even zonder file). De tweede helft van het jaar is begonnen!

Hou het vast!

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, is voor mij de vakantie een tijd om uit te rusten, te ontspannen en om te mijmeren. Mijmeren over wat er de afgelopen tijd is gebeurd en over wat ik de komende tijd wil gaan doen. Ik kom dan weer blij en vol inspiratie terug thuis! En ik ben daar niet alleen in: onderzoek van onderzoeker Jeroen Nawijn wijst uit dat vakantiegangers gelukkiger zijn dan thuisblijvers. Even helemaal los komen van je dagelijkse omgeving levert je al snel ontspanning, inspiratie en nieuwe ideeën op. In datzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat je geluksgevoel vóór je vakantie groter is dan na je vakantie: je hebt immers iets leuks om naar uit te kijken!

De uitdaging is dan ook: hoe hou je dat ontspannen gevoel ook gedurende de tweede helft van het jaar vast?

Vrouwengezicht in zwart wit en kleur

Als mijn geluksgevoel voor mijn vakantie groter is dan erna vanwege het feit dat ik iets leuks heb om naar uit te kijken, lijkt me een onderdeel van de oplossing wel helder: ik moet ervoor zorgen dat ik dingen heb om naar uit te kijken! En dan niet een volgende vakantie, want ik wil niet van vakantie naar vakantie leven en met een verrekijker op zoek naar de super leuke dingen die eraan komen. Tussendoor dat geluksgevoel ervaren is toch een stuk fijner!

In de planning

Dus: tussen de vakanties in ook leuke dingen in je planning opnemen. Check! In mijn tweede helft staan o.a. een nieuwe samenwerking waar ik heel blij van word, een weekendje weg met mijn lief, een etentje met oud-collega’s (die ik nog steeds best wel mis) en een nieuwe freelance klus. Waar kijk jij naar uit de tweede helft van het jaar? Of concreter: de komende weken? Heb je voor jezelf al leuke dingen gepland? Heb je een verrekijker nodig om die leuke dingen te zien, of zijn die al dichterbij?

En welke super leuke dingen staan er al op de planning met je team, of met je klas? Want het geluksgevoel ervaren is niet alleen een individueel iets, dat gebeurt ook in een groep. Vooral wanneer de groep (deels) nieuw is, is het waardevol om dingen om naar uit te kijken op korte termijn te plannen. Dingen die bij de groep passen, die bijdrage aan de cohesie en vooral ook veel energie en plezier opleveren. Want dat is groeistof!

In mijn planning staat o.a. ook om deze week nog een stukje te schrijven over de zogenaamde ‘Gouden weken’. Dat zijn de eerste weken van een nieuw gevormde groep. Deze groep kan een groep leerlingen in een klas zijn, een (gedeeltelijk) nieuw team collega’s of een geheel nieuwe werkomgeving. Die eerste weken, die blijken enorm bepalend te zijn voor hoe die groep zich verder ontwikkelt. Ik vertel je er woensdag meer over.

Een gedachte over “De tweede helft

  1. Een mooi artikel Marion. Maar al te vaak keek ik na de vakanties uit naar iets volgends, maar het is inderdaad zaak om vandaag het mooie te zien. Toch zijn voor sommigen keuzes maken hierin lastig. Je weet het niet, je beseft het niet, je zit gebonden aan. Dat laatste klopt heel vaak, maar op langere termijn is alles variabel. Besef dat eens, kijk voorbij de korte termijn van keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *