Energie

De laatste loodjes: hoe staat het met jouw energie?

Het schooljaar loopt in het hele land ten einde: rapportbesprekingen, oudergesprekken, schoolreisjes, sportdagen, groep 8 musicals, bijwerken van je administratie, passend maken van de formatie, overdracht aan andere leerkrachten, eindfeesten en afsluitende borrels met je collega’s. Zitten jullie ook in die fase? Hoe ziet jouw energie balans er nu uit?

Ben je op je tenen het schooljaar aan het afronden? Ga je straks minimaal een week helemaal niks doen om bij te komen? Heb je geen fut meer om te sporten of zelfs niet om naar dat leuke zomerfeest van je beste vriend te gaan?

Futloos, energie is op.
De energie is op … eerst even opladen.

Of heb je nog energie genoeg en ben je volop in de voorbereiding voor de herinrichting van je tuin zodat de jacuzzi past? Ben je druk bezig je actieve vakantie te plannen, waarin je door de bergen gaat wandelen of een lange zwemtocht gaat maken door Friese wateren?

Energie genoeg, vier het leven!
Energie genoeg om een berg te beklimmen!

Welke beeld past het beste bij hoe jij je nu voelt? Voel je je als die topper op de berg of toch meer als het hoopje moeheid op de bank? Veel mensen geven heel veel van zichzelf gedurende het schooljaar. En die mensen merken dan toch ieder jaar weer dat ze behoorlijk leeg zijn, zo net voor de zomervakantie. Dan zit het niet helemaal lekker met de balans in je energie.

Hoe vind je de balans?

Je zet jezelf in voor je eigen klas, voor je collega’s, je hele school, je familie, vrienden, studie en ook jezelf. Dit kost allemaal energie. Hoe vul jij die energie weer aan? Ga je sporten, studeren, leuke dingen doen, korte vakanties, mooie wandelingen, lekker koken, lachen in het theater? Of zoek je juist de rust op: even helemaal niets. Lekker wandelen in de natuur, met een boek in je tuinstoel, of weer eens ontspannen door je muziekcollectie bladeren?

Maar ook op school kun je je energiepeil weer in balans brengen. Door leuke lessen en activiteiten te doen, voorpret te hebben met collega’s over uitjes of samenwerking. Of de slappe lach krijgen met de kinderen in je klas, door geïnspireerd te raken, noem maar op. Hoe bewust ben je van je energieniveau en hoe bewust ga je hiermee om?

Wil je wel eens wat meer inzicht krijgen in je eigen energiehuishouding voordat het nieuwe schooljaar weer begint? In de workshop “Energie: check!” duiken we in in jouw huishoudboekje. Je gaat ontdekken wat je het meeste energie kost (en waarom) en wat levert je weer lekker energie op (hoe dan?)? En dit alles in een ontspannen, creatieve en zomerse omgeving in Brabant, hoe leuk is dat! Lijkt dit je leuk, mail me dan even of laat hieronder een bericht achter. Dan stuur ik je alle gedetailleerde informatie over de workshop.

Zomerse groet, Marion.

Wil je alvast eens duiken in de wereld van de menselijke energie? Dan heb ik hier een tip voor je: de (Engelstalige) TED talk van Australiër Sean Hall over energie en de term ‘ExIQ’: https://www.youtube.com/watch?v=MPp6RovIvxs . Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *