Uncategorized

Comfortzone: erin of eruit?

‘Comfortzone’ … Ik vond het altijd zo’n jeukwoord, herken je dat? Japke-d. Bouma (columnist en schrijfster met een scherp oor voor ‘hippe’ taal die ze om zich heen hoort) schreef er twee jaar geleden ook al over. En nog steeds vind ik het een woord waarvan ik een beetje misselijke smaak in mijn mond krijg: “comfortzone’…

En toch …

Ik heb mezelf de afgelopen vier jaar behoorlijk ondergedompeld in allerlei trainingen, cursussen en workshops. Veel daarvan waren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Tja, en dan ontkom je niet aan je eigen comfortzone. Dan mag je gaan onderzoeken waar de grenzen van je comfortzone liggen, wat het met je doet als je er zelf overheen stapt. En wat het met je doet als iemand anders je er met enorme lompheid overheen duwt. In beide gevallen ga je uit je comfortzone, maar het voelt toch wel heel erg anders wanneer je zelf die stap zet!

Ongeveer een jaar geleden nam ik de beslissing om de veiligheid en stabiliteit (en niet te vergeten zomerbarbecue, kerstpakketten en ‘plenaire bijeenkomsten’) op te geven. Ik besloot zelf een paar enorm zevenmijls-stappen uit mijn comfortzone te stappen en te kiezen voor een bestaan als zzp’er. F*ck die comfortzone, op naar het avontuur! [hoor in je verbeelding een avontuurlijk muziekje dat niet zou misstaan in een willekeurige piratenfilm]

pirate met getrokken zwaard: comfortzone.
Volle kracht vooruit!

Tegelijkertijd uit mijn comfortzone én erin

Het opstarten van mijn eigen bedrijf GroeiStof en het opzeggen van mijn vaste baan voelde als een fikse stap uit mijn comfortzone. En tegelijkertijd bemerkte ik dat ik, juist door die stap, een nieuwe zone creëerde. En dat kwam door de energie die ik voelde als ik bezig was met mijn nieuwe vak en het weglopen van mijn energie in mijn vaste baan. Ik had iets anders nodig dan wat ik al zolang kende. Er was eigenlijk geen keuze meer voor mij: ik moet gewoon als trainer aan de slag! Gesteund door een geweldig thuisfront volgde ik dus mijn energie (je kunt het ook ‘flow’ noemen, als dat een woord is waar jij geen jeuk van krijgt). Ik ging bouwen aan GroeiStof (een van mijn eerdere blogs ging daar al een beetje over).

En alhoewel ik de afgelopen 10 maanden vele malen heb getwijfeld, heb gezocht naar de juiste richting (succes daarmee) en een paar nachten heb wakker gelegen, werd ik twee weken geleden nogmaals bevestigd in de juistheid van mijn keuze. Ik stond namelijk voor een groep van 25 basisschoolleerkrachten te vertellen over ‘communicatie’. Ik stond daar een partije enorm in mijn comfortzone te staan, joh! Samen met mijn presentatie, filmpjes, viltstiften, tekenvellen, doe-oefeningen en duo-oefeningen stond die zone tot de nok toe vol. En af en toe ging ik ook wel over het randje van wat makkelijk en comfortabel was. En dat was best lekker.

Perfect?

Was het perfect? Nee, natuurlijk niet! De YouTube-filmpjes liepen door elkaar, ik vergat dingen, de ruimte was eigenlijk te klein voor zo’n grote groep, een paar andere materialen waren nóg waardevoller geweest voor de groep, voorbeelden konden korter, ga zo maar door. Maar ik vond het toch leuk! Met alle ‘fouten’ en dingen die een volgende keer beter gaan zijn, stond ik daar heerlijk in mijn element voor die groep. Humor, energie, vertellen, vragen, delen, uitproberen, het was er allemaal. En dat is zo gaaf! Zo gaaf, dat ik er gretig en hebberig van word. Kijk maar uit, dadelijk zet ik gewoon nog een stapje uit mijn comfortzone en creëer daarmee gewoon een grotere zone. Hoppa, gewoon omdat het kan.

En jij, hoe hoog en sterk zijn de grenzen van jouw comfortzone? Laat het me weten in een reactie hieronder of een berichtje op mijn Facebookpagina of via mail (info@groeistof.nl). Ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *