Energie

Balans herstellen: hoe doe jij dat in je vakantie?

Een maand geleden plaatste ik een blog over de laatste loodjes voor het begin van de zomervakantie. Over even bewust worden van hoeveel energie je hebt, zo net voor de vakantie. En over de juiste balans voor jezelf vinden.

De zomer is nu ongeveer halverwege en ik ben net terug van een heerlijke vakantie met mijn gezin. Samen zijn we drie weken in Italië geweest, ons favoriete vakantieland. Tijdens zo’n vakantie ga ik even helemaal offline, dat is voor mij namelijk een manier om mijn energie meer in balans te krijgen. Geen internet, geen social media, geen mails. Af en toe een berichtje naar thuisblijvende ouders en verder diende de telefoon alleen als klok. Ook de schitterende natuur van de plaatsen waar we onze tent hebben opgezet zorgde voor die balans.

Mijn valkuil is dat ik heel erg met mijn hoofd bezig blijf: denken aan wat er nog moet gebeuren, hoe dingen zijn gelopen, wat ik anders had willen zien. etc. Wanneer ik met het gezin (en hond) de rotsige heuvel op klauter naar de top van een waterval, is daar geen ruimte voor. Dan ben ik heel erg in het hier en nu. Dat moet wel, want voor je het weet zet je een verkeerde stap, glijd je uit en doe je je zeer. Fysiek bezig zijn als tegenhanger van het mentaal bezig zijn, het brengt me in balans.

dolce vita, koffie in Italië.
La dolce vita!

De bovenstaande foto maakte ik op de laatste avond van onze vakantie, op een terras aan het Idromeer in Italië. De wind was gaan liggen, de kitesurfers hadden ingepakt, en de schemering zorgde voor de schitterende grijstinten van iedere afzonderlijke heuvel om me heen. Met zo’n heerlijk kopje café macchiato en zo’n omgeving is het uitermate lekker mijmeren. Mijmeren over wat er in de eerste helft van het jaar zoal is gebeurd. Over waar ik nu sta. En natuurlijk over waar ik heen wil: wat ik de tweede helft van het jaar allemaal nog ga doen, wat ik volgend jaar wil doen.

Tijdens de vakantie vind ik opeens ook weer tijd (en rust!) om boeken te lezen! Naast vier ‘gewone’ boeken (een autobiografie, twee Italiaanse romans en een Brits komisch boek) heb ik één vakboek gelezen, namelijk “Trainen is een vak. Hoe? Zo?” van René Kuiper. Dat is ook balans vinden voor mij: zonder verplichting of tijdsdruk een boek lezen dat over mijn vak gaat. Niet omdat het moet, maar… Omdat het me inspireert en nieuwe energie en ideeën geeft! Dat boek van René Kuiper, daar ga ik het nog een andere keer over hebben. Want dat deed wel wat met me.

Hoe staat het met jou balans? Hoe vind je die en hoe behoud je die? Wat heeft jou de afgelopen weken energie gegeven of geïnspireerd? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *